De DNB-dekkingsgraad wordt berekend met de door DNB voorgeschreven rentecurve. Die rentecurve gaat uit van een hogere rente dan de huidige marktrente, wat het verschil verklaart tussen de DNB-dekkingsgraad en de marktwaardedekkingsgraad. In 2014 heeft DNB de rentecurve nog voorgeschreven op basis van een 3-maands gemiddelde. Deze middeling is vanaf 2015 komen te vervallen, waardoor de DNB-dekkingsgraad in januari is gezakt. De marktwaardedekkingsgraad* is gebaseerd op de actuele marktrente en is met name relevant voor de vormgeving van de beleggingsportefeuille.
Graadmeter van de financiële positie
De DNB-dekkingsgraad geeft aan of het fonds op de peildatum voldoende geld heeft om de opgebouwde pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter het fonds er financieel voor staat. Bij een DNB-dekkingsgraad van 100% is er op de peildatum genoeg geld in kas om de opgebouwde pensioenen uit te keren.
Introductie beleidsdekkingsgraad
Vanaf 2015 is nog meer veranderd. De DNB-dekkingsgraad fluctueert van maand tot maand door de veranderingen in de rente. Daarom is vanaf 1 januari 2015 de ‘beleidsdekkingsgraad’ geïntroduceerd als onderdeel van de nieuwe regels voor pensioenfondsen.
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de DNB-dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Deze dekkingsgraad geeft het fonds vanaf 2015 een maatstaf om beleidsbeslissingen aan te toetsen, zoals de ruimte voor toeslagverlening en de toets of het fonds voldoende reserves heeft. Door dit te toetsen aan een gemiddelde van de laatste 12 maanden wordt voorkomen dat belangrijke beslissingen afhangen van de dekkingsgraad op één bepaald moment. De beleidsdekkingsgraad per 31 januari 2015 is berekend op 132%.
Elke maand rond de 15
e publiceert het pensioenfonds de dekkingsgraden. Bekijk in onderstaande grafische weergave de stand per ultimo januari. Klik
hier voor het verloop van de dekkingsgraad in 2014 en 2015.
*Vanaf februari publiceert het fonds alleen nog maar de dekkingsgraden die voor jou relevant zijn: de DNB-dekkingsgraad en de beleidsdekkingsgraad. Deze dekkingsgraden zijn medebepalend voor beslissingen over buffervorming, toeslagverlening en korten.