Pensioenregelingen en het nieuwe pensioenstelsel
Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (WTP) van kracht. Daardoor zijn er nieuwe regels voor pensioen in Nederland. We moeten onze pensioenregeling hierop aanpassen.
Werkgroep NN Pensioenregeling bij BeFrank
De huidige NN Pensioenregeling voldoet al voor het grootste deel aan de nieuwe wettelijke regels. Om de huidige regeling bij BeFrank helemaal aan de nieuwe wet aan te passen, is een werkgroep gestart. Deze werkgroep geeft de werkgever- en werknemersvertegenwoordigers bij het cao-overleg in het bijzonder advies over de aanpassing van het nabestaandenpensioen.
Opgebouwde pensioenen bij de gesloten pensioenfondsen
Het NN CDC pensioenfonds, het Delta Lloyd en Pensioenfonds ING zijn zogenoemde gesloten pensioenfondsen. Je bouwt in een gesloten fonds geen pensioen meer op.
Het is mogelijk om de in deze fondsen opgebouwde pensioenen ongewijzigd te laten. Dan blijven de pensioenen onder de oude pensioenregels vallen en wijzigt er in principe niks.
Wel of niet overgaan naar de nieuwe pensioenregels
Toch denken we na of het gunstig is over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Het kan namelijk zijn dat de nieuwe regels gunstig voor je zijn. Die nieuwe regels bieden bijvoorbeeld meer keuzemogelijkheden. En je pensioen wordt door de nieuwe regels persoonlijker en transparanter. Verder hoeven we door de nieuwe regels minder buffers aan te houden. Daardoor komt er meer geld beschikbaar je pensioen sneller te verhogen. Daar staat tegenover dat door de minder buffers je pensioen ook sneller verlaagd kan worden.
Twee soorten pensioenregels
Het nieuwe pensioenstelsel kent twee soorten pensioenregels. De zogenoemde solidaire en flexibele premiepensioenregeling. In een solidaire pensioenregeling deel je samen met alle anderen de positieve en negatieve resultaten (risico's). In een flexibele pensioenregeling heb je zelf meer (beleggings-)vrijheid en draag je risico's individueel.
Onze werkgroep onderzoekt wat het beste is voor de deelnemers van de gesloten pensioenfondsen:
- onder de oude pensioenregels blijven vallen of
- overgaan naar de nieuwe pensioenregels.
De uitkomst kan per gesloten pensioenfonds verschillen.
Werkgroep voor gesloten pensioenfondsen gestart
Het besluit om over te gaan naar de nieuwe pensioenregels of om achter te blijven in de huidige regeling is niet eenvoudig. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Daarom heeft NN samen met de vakorganisaties (CNV Vakmensen, FNV Finance, en De Unie) en eerdergenoemde pensioenfondsen een werkgroep opgericht. In goede samenwerking werken we toe naar het gezamenlijke doel. Dat is: “Wat is het beste voor de opgebouwde pensioenen van alle deelnemers in het gesloten pensioenfonds?”. Zodra de werkgroep nieuws te melden heeft, informeren we je via SAM.
Wie besluit over wel of niet overgaan naar de nieuwe pensioenregels?
Werkgever, vakorganisaties en de gesloten pensioenfondsen overleggen over wel of niet overgaan. Het besluit nemen de werkgever en vakorganisaties. Als zij besluiten over te gaan, doet NN bij de pensioenfondsen een formeel verzoek om de nieuwe pensioenregels in te gaan voeren. Het bestuur van het betreffende pensioenfonds beoordeelt zegt niet direct ja. Het onderzoekt namelijk of het in belang het belang van alle deelnemers. De overgang moet evenwichtig zijn; dus niet in het voordeel van een bepaalde groep, terwijl anderen juist benadeeld worden. Het gaat om de belangen van de medewerkers van NN, de oud-medewerkers en van de mensen die al pensioen ontvangen.
Wanneer is bekend wat er gaat gebeuren?
Voor 1 januari 2025 moet duidelijk zijn of en welke wijzigingen nodig zijn in de gesloten pensioenregelingen. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten die regelingen dan aangepast zijn.
Wil je meer weten over de nieuwe regels voor pensioen?
Kijk dan ook naar de Q&A’s. Ook is meer informatie te vinden op de website www.pensioenduidelijkheid.nl. Of kijk op een van de website van de gesloten pensioenfondsen zelf.
Schrijf je daar vooral ook in op hun nieuwsbrieven. Dan ontvang je automatisch bericht als er nieuws is over de veranderende regels voor je pensioen.