Veel gestelde vragen nieuw pensioenstelsel
FAQ
Waarom moeten de pensioenregelingen van NN aangepast worden?
Sinds 1 juli 2023 is een nieuwe wet met nieuwe regels voor pensioenen van kracht. Die heet de Wet toekomst pensioenen. De pensioenregelingen van NN moeten we hierop aanpassen. Het is belangrijk dat de pensioenregelingen blijven aansluiten bij de behoeften van deelnemers.
Welke pensioenregelingen moeten we aanpassen?
De huidige NN Pensioenregeling bij BeFrank. De oude pensioenregelingen van NN bij de gesloten pensioenfondsen Stichting Pensioenfonds ING, Delta Lloyd Pensioenfonds en NN CDC Pensioenfonds mógen we wel, maar zijn we niet verplicht om aan te passen.
Welke gesloten fondsen zijn er en welke pensioenen zijn hier opgebouwd?
Het gaat om Stichting Pensioenfonds ING, Delta Lloyd Pensioenfonds en NN CDC Pensioenfonds. Bij deze fondsen hebben medewerkers van NN en oud-medewerkers van NN pensioen opgebouwd. Of ontvangen mensen inmiddels al pensioen.
Wie is verantwoordelijk voor de aanpassing van de pensioenregelingen?
NN is verantwoordelijk voor de aanpassing van de pensioenregelingen. Dit gebeurt in overleg met de vakorganisaties en de gesloten pensioenfondsen.
Wat betekent het om opgebouwde pensioenen in de huidige regeling achter te laten?
Als opgebouwde pensioenen in de huidige regeling achterblijven, dan blijven ze onder de oude pensioenregels vallen. Dan wijzigt er in principe niets.
Wie besluit over het al dan niet meenemen van opgebouwde pensioenen naar de nieuwe regels?
Het besluit ligt bij de sociale partners (NN en vakorganisaties). Als zij besluiten om opgebouwde pensioenen mee te nemen, kan NN bij de pensioenfondsen een verzoek tot invaren doen. De besturen van de pensioenfondsen beoordelen vervolgens of het verzoek om in te varen in het belang van alle deelnemers is (evenwichtig).
Wat betekent het om opgebouwde pensioenen mee te nemen naar nieuwe regels?
Dit betekent dat we de opgebouwde én ingegane pensioenen naar de nieuwe regels verhuizen. Dit noemen we ook wel invaren. We kunnen dan kiezen uit twee soorten pensioenregelingen. Een solidaire of een flexibel pensioenregeling. In een solidaire pensioenregeling deel je samen de positieve en negatieve resultaten (risico's). Bij een flexibele pensioenregeling heb je meer (beleggings-) vrijheid en draag je de risico's zelf.
Welke mogelijkheden zijn er voor opgebouwde pensioenen? Wat zijn de voor- en nadelen?
Er zijn twee opties: achterblijven in de huidige regeling of overgaan naar de nieuwe regels (invaren). Door achter te blijven in de oude pensioenregels wijzigt er niets.
Gaan we wél naar de nieuwe pensioenregels dan kunnen we kiezen uit de solidaire of flexibele pensioenregeling. In beide regelingen bewegen pensioenen meer mee met de economie. Pensioenen kunnen daardoor eerder worden geïndexeerd. Maar als het economisch tegenzit, kunnen pensioenen ook eerder worden verlaagd. In de solidarie en flexibele pensioenregeling kunnen we beleggingen ook meer afstemmen op jouw voorkeur en risicohouding. Binnen de huidige regels voeren we één op alle deelnemers afgestemd beleggingsbeleid.
Wanneer besluiten we wel of niet over te gaan naar de nieuwe pensioenregels?
Voor 1 januari 2025 moet duidelijk zijn of en welke wijzigingen nodig zijn in de (gesloten) pensioenregelingen. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten de pensioenregelingen al dan niet zijn aangepast. Het besluit over het al dan niet invaren van opgebouwde pensioenen moeten we dus in 2024 nemen.
Je bent (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Wat verandert er voor dan?
Je bouwt (gedeeltelijk) premievrij pensioen op en/of ontvangt een arbeidsongeschiktheidspensioen. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor je pensioenopbouw. Dit hangt af de afspraken die de sociale partners hierover nog moeten maken.
Wil je meer weten over de nieuwe pensioenregels?
Meer informatie is onder andere te vinden op de website www.pensioenduidelijkheid.nl. Ook op de websites van de gesloten pensioenfondsen is veel informatie te vinden. Schrijf je daar vooral in voor hun nieuwbrieven. Dan ontvang je steeds als er nieuws is automatisch bericht.
Delen via: