Nieuwsarchief
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
Ik werk bij NN/NN IP
Ik ben uit dienst bij NN/NN IP
Ik ben met pensioen
Lagere rekenrente beïnvloedt fonds negatief
21-07-2015
Per 15 juli 2015 voert De Nederlandsche Bank (DNB) een nieuwe methode in voor het bepalen van de rekenrente waarmee de waarde van de verplichtingen van pensioenfondsen wordt berekend. De nieuwe methode is volgens DNB realistischer door meer rekening te houden met de daadwerkelijke ontwikkeling van de rente. Hierdoor is de dekkingsgraad van NN CDC Pensioenfonds per 15 juli 8,1% lager dan op basis van de oude methode. Wellicht moet het fonds in de loop van dit jaar een herstelplan bij DNB indienen.
Een pensioenfonds moet bij de berekening van de pensioenverplichtingen uitgaan van het bedrag dat het fonds nodig heeft om op de pensioendatum van alle gepensioneerden het toegezegde pensioen te kunnen uitbetalen. DNB verplicht pensioenfondsen dit te berekenen volgens de zogenoemde Ultimate Forward Rate methode (UFR). De UFR is onderdeel van de rekenrente waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen.
Nieuwe methode
In 2012 heeft DNB de UFR voor de lange termijn op 4,2% gezet. Dit vaste percentage wordt nu losgelaten. Voortaan zal de UFR maandelijks worden berekend op basis van lange termijnvoorspellingen uit de markt van de voorgaande 120 maanden. Per 15 juli kwam de UFR door die nieuwe methode uit op 3,3%. De verwachting is dat dit percentage de komende maanden verder zal dalen, omdat ook de marktrente de afgelopen 10 jaar voornamelijk is gedaald.
Impact op dekkingsgraad
De lagere rekenrente heeft grote gevolgen voor de dekkingsraad van NN CDC Pensioenfonds. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen het vermogen van het pensioenfonds (de waarde van alle beleggingen in aandelen, obligaties, vastgoed en dergelijke) en de pensioenverplichtingen (de waarde van alle nu en in de toekomst uit te keren pensioenen). Bij een lagere rente moet het fonds meer vermogen hebben om de toekomstige pensioenverplichtingen te kunnen betalen. NN CDC Pensioenfonds wordt hierbij extra hard geraakt, omdat het een fonds is met nog weinig gepensioneerden en met veel pensioenverplichtingen op langere termijn. Hierdoor is het fonds extra gevoelig voor veranderingen in de rekenrente die DNB voorschrijft. Per 15 juli is de dekkingsgraad van NN CDC Pensioenfonds op basis van nieuwe methode 113%. Dit is een daling van 8,1% ten opzichte van de dekkingsgraad volgens de oude methode op dat moment.
Impact op beleidsdekkingsgraad
De lagere rekenrente raakt eveneens de beleidsdekkingsgraad van het fonds. Dit is het gemiddelde van de dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is voor het fonds de maatstaf om beleidsbeslissingen aan te toetsen, zoals de ruimte voor toeslagverlening en de toets of het fonds voldoende reserves heeft. Door dit te toetsen aan een gemiddelde van de laatste 12 maanden wordt voorkomen dat belangrijke beslissingen afhangen van de dekkingsgraad op één bepaald moment. Los van andere effecten zal de beleidsdekkingsgraad op basis van de nieuwe methode de komende 12 maanden dalen met 0,7% per maand.
Herstelplan
Wellicht moet het fonds voor het einde van dit jaar conform wettelijke bepalingen een herstelplan bij DNB indienen. In het herstelplan beschrijft het fonds hoe binnen een periode van maximaal 10 jaar de beleidsdekkingsgraad tenminste het vereist eigen vermogen bereikt. Het plan wordt elk jaar geactualiseerd.
Meer informatie
Volg de ontwikkelingen rondom de gevolgen van de lagere rekenrente via de berichtgeving op de website en de digitale nieuwsbrieven van het fonds. Je kunt ook contact opnemen met het Pensioenloket, 088 - 1162 421 of pensioenloket@nn.cdcpensioen.nl.
Delen via: