Reinier Geerling - pensioenexpert
07-07-2022
Begin eerder met het laten uitkeren van je pensioen. Als het kan!
Reinier Geerling is gepokt en gemazeld in de pensioensector. Sinds een half jaar werkt hij vier dagen in de week voor een beroepspensioenfonds. Daarvoor was hij ongeveer 15 jaar actief voor het adviesbedrijf van NN Bank en ING. Met name met financiële planning voor klanten, maar ook voor het pensioenfonds. Toen dat in augustus stopte keek hij met collega’s hoe ze toch nog de klanten konden bedienen. Dat doet hij nu die ene andere dag. Bij het pensioenfonds waar hij nu werkt wordt die combi ook toegejuicht. Daarbij geeft hij nog veel lezingen en seminars. Off- en online. En zo ook voor NN CDC Pensioenfonds. Zijn visie is aansprekend en daarom planden wij ook dit interview. Maar wil je echt alles weten, dan kun je ook een keer meedoen aan het webinar of de site checken, daar staat veel informatie over grip houden op je pensioen.
Pensioen in laten gaan, zodra je je dat kan permitteren
“Het is allemaal niet zo ingewikkeld’ begint Reinier vol enthousiasme, die tijdens het interview ook de PowerPoint slides deelt om z’n verhaal kracht bij te zetten. ‘De uitsmijter van de hele presentatie die we altijd geven, is gericht op bewustwording. Van het nut en de noodzaak om je pensioen in te laten gaan, zodra je je dat kan permitteren. Deelnemers aan het webinar heb ik vooraf gevraagd een uitdraai te maken van hun eigen gegevens via de website van Mijnpensioenoverzicht. Om dan vervolgens op te tellen wat ze bij de verschillende fondsen hebben, de AOW niet meegerekend. Een inkomen, dat je je leven lang zult krijgen. Het enige is dat je niet weet hoe lang je leeft. Dat weet het pensioenfonds ook niet, maar die rekenen met een collectief. Afhankelijk van de gemiddelde leeftijdsverwachting staat er dan een bedrag klaar, om de rest van je leven uit te keren. En je kunt er ongeveer van uit gaan dat dit het 20 à 25-voudige is van wat je aan totaalpensioen hebt opgebouwd. Dat klopt niet precies hoor. Het is een achterkant van een bierviltje-verhaal, maar wel ongeveer. Dus als voorbeeld werkt het prima. Staat er bijvoorbeeld dat je €15.000 bruto gaat ontvangen, dan klinkt dat misschien niet veel….maar als je dat met 25 vermenigvuldigt, is het iets tussen de 3,5 en 4 ton. En als ik dan vraag wie dit als spaargeld heeft staan, reageert er niemand. Je bent dus het rijkst bij je pensioenfonds. Maar dan is de vraag gelijk ‘hoe krijg je dat terug?’’
Oud worden
“Tip 1 is natuurlijk oud worden, want dan blijft de uitkering doorgaan. Maar ja, dat heb je niet in de hand.
Tip 2 is dan om eerder te starten met het terug laten betalen van jouw geld.
Kijk gewoon eens wanneer je je dat kan permitteren. Terug naar het rekenvoorbeeld. Als je 2 jaar eerder stopt met werken, moet je het bedrag dat je hebt staan dus niet delen door 25, maar door 25 +2. Dat is minder, maar wel eerder. En ik zeg dan ‘bij pensioen geldt, binnen is binnen’. Hoe eerder je stopt, des te eerder start de terugbetaling van je pensioengeld. Natuurlijk wel met een lagere uitkering. Je moet daar dus goed naar kijken. En bedenken welk vast bedrag je wilt blijven uitgeven. Stel dat je stopt op je 62e. Dan laat je je pensioen ingaan, maar heb je dus te weinig. Als je dan de AOW-leeftijd bereikt, komt dat erbij. Bij dat verlaagde pensioen. En zie je dus dat jouw tekort zit in de fase tussen je 62e en je AOW-leeftijd. Dat moet je dan zelf zien op te lossen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van je pensioenkeuzes om je pensioen tijdelijk te verhogen. In de planner van het fonds kun je heel handig berekeningen maken met deze keuzes. Verder kun je sparen of beleggen buiten de regeling.”
Je grootste spaarpot
“Mijn advies is dus om te kijken wat je hebt opgebouwd en zien dat je je geld terugkrijgt. Pensioen vererft niet; als je een partner hebt, ontvangt deze een lager bedrag als je overlijdt na pensionering. Als je geen partner hebt, gaat het restant niet naar andere erfgenamen. Dat geldt ook voor kinderen tot uiterlijk hun 27-jarige leeftijd. Dus pak je grootste spaarpot en kijk of dat het lukt.’ Op 86- of 87-jarige leeftijd heb je in alle varianten hetzelfde gehad blijkt uit een grafiek die Reinier laat zien in zijn presentatie. ‘Maar het is dus een andere manier van het terugbetalen van je eigen spaarpot. Daar willen we de mensen bewust van maken. En mijn oproep is dus om daar zelf mee aan de slag te gaan.”
Het nieuwe stelsel
“Misschien goed om nog even een sprong te maken naar het nieuwe pensioenstelsel. Die verandering komt eraan. Dan wordt gesproken over persoonlijke pensioenpotjes en komt er dus nog meer bewustwording van het kapitaal dat je hebt opgebouwd. Maar desondanks verwacht ik niet dat het besef, hoe lang je erover doet om je pensioenpot terugbetaald te krijgen, vanzelf ontstaat. In het nieuwe stelsel worden weliswaar de beleggingsrisico's duidelijker weergegeven, maar om je op deze mogelijke onzekerheid beter voor te bereiden is persoonlijke financiële planning eigenlijk een must. Dus ook in de nieuwe situatie is het goed om te kijken of je eerder met pensioen kunt. Maar kijk wel of je je dat kan permitteren.’’
Delen via: