John Boers - bestuurslid NN CDC Pensioenfonds
30-07-2018
John Boers is bestuurslid van NN CDC Pensioenfonds en ING CDC Pensioenfonds namens de werkgever NN Group en ING. Zijn CDC-aandachtsgebieden zijn balansbeheer, finance & risk. John is tegelijk ervaringsdeskundige, hij ging eind 2015 met pensioen.
Wat motiveerde je om bestuurder te worden bij de CDC Pensioenfondsen?
Ondanks mijn rijke ervaring in de financiële wereld, had ik het pensioenvak nooit van zo dichtbij meegemaakt. Mijn pensioenbesef groeide pas aan het eind van mijn carrière bij ING. Hoeveel had ik opgebouwd, hoe werkte het, welke keuzes kon ik maken? Ik realiseerde me hoe belangrijk goede communicatie met deelnemers is. Dat deelnemers zich bewust zijn van de mogelijkheden, maar ook van het risico dat het opgebouwde pensioen onvoldoende is om lekker van te leven. Een geweldige uitdaging dus!
Kun je jouw focus binnen het bestuur toelichten?
Ik houd me bezig met de financiële situatie en de risicobeheersing van de CDC Pensioenfondsen. Is er voldoende vermogen? Hoe richten we onze processen in om de financiën te controleren en risico’s te beheersen? Zijn de rekensommen die we maken betrouwbaar, hoe en wat rapporteren we naar onze toezichthouders en belanghebbenden? Wij hebben te maken met financiële en niet-financiële risico’s. Samen met het bestuursbureau opereren we onder een framework om risico’s integraal te kunnen beheersen.
Balansbeheer gaat over beleggen. Hoe kunnen we de premies die we innen verantwoord, dat wil zeggen tegen aanvaardbaar risico, beleggen. Om pensioen te laten groeien, heb je rendement nodig. Je moet beleggen en daarmee loop je risico. We willen voor de deelnemers een zo goed mogelijk rendement tegen een acceptabel risiconiveau realiseren. Dat betekent dat we voortdurend balanceren.
Zullen we eens terugblikken op je carrière?
Ik ben opgeleid tot Register Accountant. In 1986 kwam ik in dienst bij de interne accountantsdienst van Postbank (nu ING). In de jaren klom ik op tot Hoofd Interne Accountansdienst bij ING Groep. Daarna verliet ik de accountancy om als CFO bij ING verder te gaan. Ik maakte de overstap als CFO/CRO voor de ING verzekeringsbedrijven in Noord- en Zuid Amerika in Atlanta, kwam terug naar Nederland bij NN en vloog vervolgens uit naar India om bij onze joint venture als CFO/CRO aan de slag te gaan. Ik heb veel van de financiële wereld gezien. Terug uit India deed ik verschillende projecten voor ING. Mijn laatste functie was Hoofd Operational Risk Management voor NN vlak voor en na de beursgang. Eind 2015 vond ik het mooi geweest. Op mijn 63ste ging ik met pensioen. En nu vervul ik de werkgeverzetel in het bestuur van de CDC Pensioenfondsen, met de ervaring van een gepensioneerde.
Wat doe je met die ervaring?
Ik verdiepte me laat in mijn eigen pensioen. Het is logisch dat pensioenbewustzijn pas groeit als het moment van pensionering nadert. Kun je dan nog herstellen als er te weinig in je pensioenpot zit? Ik had geluk dat ik pensioen opbouwde in een eindloonregeling en mijn pensioen redelijk zeker was. Ik had heel lang bij dezelfde werkgever gewerkt. Ik had de vrijheid zelf te bepalen wanneer ik wilde stoppen met werken. Vandaag de dag is pensioen is niet meer zo zeker en van veel zaken afhankelijk. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor voldoende pensioen. Juist als je jong bent kun je maatregelen treffen en ervoor zorgen dat je financiële ruimte creëert om zelf keuzes te maken. Als je stopt met werken, ga je je pensioenpot aanboren. Je hebt mogelijk nog een heel leven voor je. Daar moet je rekening mee houden.
“Pensioen uit de emotie halen
en kennis en bewustwording vergroten.”
Communicatie is belangrijk?
Er is een wereld te winnen met goede communicatie. Ik volgde met interesse het pensioendebat. Mensen begrijpen pensioen onvoldoende. Dat roept associaties en emoties op die feitelijk niets met pensioen van doen hebben. De kern van de discussie wordt gemist.
Wat is de kern van de pensioendiscussie volgens jou?
Er zijn drie belangrijke uitdagingen:
- Balans vinden in de verdeling van baten en lasten over de generaties.
- Het transparanter maken van pensioen. Pensioen uit de emotie halen en kennis en bewustwording vergroten.
- Collectiviteit waarborgen in een samenleving die steeds individualistischer wordt.
In hoeverre is veranderende wet- en regelgeving van invloed op de dagelijkse gang van zaken binnen de pensioenfondsen?
Elke dag worden we geconfronteerd met strakke regelgeving vanuit Nederland en Europa. Actueel zijn de AVG, de IORP en nieuwe voorschriften van DNB. We worden omgeven door wet- en regelgeving. Dat vereist een enorme inspanning, waarbij wij heel sterk ondersteund worden door het bestuursbureau. Bij wijzigingen moeten we snel ingrijpen en processen adequaat inrichten. Dat betekent opnieuw balanceren!
“We hebben twee CDC Pensioenfondsen onder een dak,
waarmee aanzienlijk bespaard wordt
en we synergievoordelen creëren.”
Hoe houden de CDC Pensioenfondsen de kosten onder controle?
Dat begint bij de contractvorming. Een groot deel van ons werk wordt uitbesteed. Denk aan de pensioenadministratie en de beleggingen. In de contractonderhandelingen probeer je het beste te krijgen tegen de gunstigste prijs. Is het contract afgesloten, dan monitoren we de kosten en we handhaven onze budgetdiscipline. De CDC Pensioenfondsen voeren een no-nonsense beleid, zonder franje. Zo kiezen we heel bewust voor een efficiënte bezetting van ons bestuursbureau zonder overcapaciteit. We hebben twee CDC Pensioenfondsen onder één dak, waarmee we synergievoordelen creëren en aanzienlijke besparingen kunnen realiseren .
Hoe zorg je ervoor dat je als bestuurder alle belangen evenwichtig afweegt?
De individuele deelnemer moet centraal staan in de besluitvorming. Alles wat wij doen en beslissen is van invloed op de deelnemer. Vergeet dat niet in alle hectiek.
Hoe weet je wat er leeft bij de deelnemers?
We hebben duizenden deelnemers. Persoonlijk contact is lastig. We hebben onze informatiebronnen. Veel feedback bereikt ons bijvoorbeeld via het Pensioenloket. Sinds vorig jaar is er de Pensioenfonds Academie. Hiervoor rekruteerden we een groep jonge mensen die we enthousiasmeren voor pensioen en een mogelijk toekomstige rol in het verantwoordingsorgaan of het bestuur. Het is een pool van jonge talenten en tegelijk een uitstekend klankbord. We halen informatie op via enquêtes en organiseren pensioendagen in het bedrijf.
“Steek nu tijd in je pensioen, dat levert je later veel op.”
Wat is je oproep aan deelnemers?
Steek nu tijd in je pensioen en je financial planning, dat levert je later veel op. Vrijheid om je eigen keuzes te maken bijvoorbeeld. Check de website, gebruik de Pensioenplanner, bezoek pensioendagen of lees het jaarverslag. Begrijp je het niet? Daag ons uit. Stel je vragen!
Je bent gepensioneerd. Waar vinden we jou in je vrije tijd?
Thuis met een goed boek en in de zomermaanden op mijn bootje in Friesland of elders in het land op het water. Reisde ik voor mijn werk de wereld over, nu geniet ik het liefst van al het moois dat Nederland biedt.
Delen via: