Jij bent een vakbondsvrouw, hoe helpt je dat in het bestuur?
“Ik ben sinds 2018 bestuurder. Daarvoor was ik cao-onderhandelaar. Ik houd ervan met elkaar ergens naartoe te werken. Van dynamiek in een omgeving waar meer belangen spelen. Ik heb in al die jaren maar één keer actie gevoerd, omdat we in een impasse kwamen. Al die andere keren kwamen we er samen uit, in gesprek en met respect voor elkaar.”
Wat zijn jouw aandachtsgebieden binnen de pensioenfondsen?
“Ik richt mij op pensioen, governance en communicatie. De grootste uitdaging is: hoe krijgen we de deelnemer geïnteresseerd in zijn pensioen? Mijn eigen fascinatie voor pensioen ontstond als cao-onderhandelaar in de kinderopvang. Pensioen is een onderdeel van de cao. Ik was verbaasd over de onwetendheid bij medewerkers. ‘Bouw ik pensioen op, hoeveel dan en is dat genoeg om van te leven later?’. Ze hadden zich nog nooit verdiept in pensioen, terwijl het over geld gaat waar zij recht op hebben en later van moeten leven. Ik verwacht dat dat te maken heeft met de angst dat pensioen te complex is. Ik wist er meer van, kreeg er aardigheid in het mensen uit te leggen en specialiseerde me in pensioen. Bij een verzekeraar en een bank zal de kennis van pensioen groter zijn, maar dat is geen garantie voor ‘iets doen met je pensioen’. Pensioen is ver weg. Andere thema’s krijgen nu prioriteit. Als bestuur willen we het echter toch onder de aandacht brengen bij deelnemers.”
Krijgen we te maken met het nieuwe pensioenstelsel?
“Er is veel veranderd in de samenleving. Mensen leven gemiddeld langer. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden. Mensen werken niet meer een leven lang bij een werkgever of binnen een branche, wisselen vaker van baan of gaan zelf ondernemen. Die ontwikkelingen hebben allemaal impact op de houdbaarheid van pensioen. Er komt een nieuw pensioenstelsel en daar heeft elk pensioenfonds, wij dus ook, mee te maken.”
Wat vind jij belangrijk in communicatie met deelnemers?
“Meten en weten wat wel en niet werkt en vandaaruit steeds verbeteren. Hoe kunnen we aansluiten bij de behoeften en beleving van deelnemers? Met deze special bijvoorbeeld, die is toegespitst op leeftijdsgroepen. Door in gesprek te gaan, al zijn fysieke bijeenkomsten in deze tijd even lastig. Met handige tools zoals Mijnpensioenoverzicht.nl en de Pensioenplanner om je persoonlijke financiële toekomst te verkennen. Daarnaast is het prettig dat deelnemers een beeld hebben bij de mensen die zich hard maken voor hun pensioen.”