Fook Ley Wong - senior Portfolio Manager/Belegger bestuursbureau
02-10-2017
In gesprek met Fook Ley Wong, hij is senior Portfolio Manager/Belegger op het bestuursbureau van NN CDC Pensioenfonds en ING CDC Pensioenfonds.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Elke werkdag is anders, maar begint wel hetzelfde. Nederland ontwaakt en wij –mijn collega Michel Braber en ik- checken Bloomberg, het online koers- en informatieplatform. Op dit platform vinden we alle benodigde informatie over financiële markten, aandelen, obligaties en valuta. Wat zijn de ontwikkelingen? Wat is er de afgelopen nacht gebeurd? Hoe sloot de Amerikaanse beurs en opende de Aziatische markt? Daarna duiken we in de financiële kranten. We checken het bedrijfsnieuws van beursgenoteerde ondernemingen. Michel en ik bespreken de stand van zaken, consequenties en eventuele wijzigingen die we kunnen of moeten aanbrengen in onze portefeuilles. Daarna is het wat de dag ons brengt. We monitoren obligaties, doen research, controleren externe vermogensbeheerders, checken instrumenten en maken rapportages en notities. We schuiven regelmatig aan in bestuursvergaderingen en hebben eens per maand een portefeuillehoudersoverleg. Daarin komt een delegatie van het bestuur bijeen om alle beleggingsonderwerpen door te nemen. Dan gaan we samen de diepte in.
Waarom belegt een pensioenfonds?
Het beleggingsbeleid van de CDC Pensioenfondsen is gericht op de lange termijn. Een deel van je uiteindelijke pensioen komt uit premies, het overgrote deel wordt gefinancierd uit beleggingsrendement. Ons streven is om met beleggingen de nominale pensioenverplichtingen te waarborgen en op termijn voldoende rendement te creëren om toeslagverlening mogelijk te maken. Daarmee blijft de koopkracht van je pensioen op peil. Met het oog daarop onderscheiden we twee beleggingsportefeuilles: een matching portefeuille en een return portefeuille.
Matching en return portefeuilles
De matching portefeuille is ongeveer 60% van het belegd vermogen, daarmee matchen we de beleggingen met de (toekomstige) verplichtingen. De return portefeuille, zo’n 40% van het belegd vermogen, moet toeslagverlening mogelijk maken. Door toeslagverlening kan het pensioen aangepast worden aan de inflatie en blijft de koopkracht op peil. De matching portefeuille bestaat uit hoogwaardige obligaties, met een relatief laag risicoprofiel. In de return portefeuille streven we naar een hoger rendement door te beleggen in aandelen en onroerend goed, met een hoger risicoprofiel.
Hoe wordt de beleggingsmix samengesteld?
De beleggingsmix wordt vastgesteld in het strategisch beleggingsbeleid met behulp van een zogenaamde Asset Liability Management (ALM) studie. Naar aanleiding van veranderingen ingegeven door de overheid, de werkgevers (aanpassingen premie) of een update van de stand van zaken zijn er drie ALM studies geweest sinds de oprichting van NN en ING CDC Pensioenfonds. Consequenties van deze veranderingen worden doorgerekend. Deze leiden niet per se tot wijzigingen in de mix, maar je wilt je plannen wel kunnen onderbouwen of up-to-date houden. Het pensioenfondsbestuur stelt elk jaar het beleggingsplan vast. Dat plan geeft Michel en mij de kaders waarbinnen wij kunnen handelen.
Hoeveel doen jullie zelf en wat besteden jullie uit?
We beleggen veel in eigen beheer, vooral in de matching portefeuille. In de return portefeuille doen we passieve beleggingen in ontwikkelde en de opkomende landen en beursgenoteerd vastgoed. We doen veel zelf, ondermeer omdat het goedkoper en beter beheersbaar is. Daarnaast houden we feeling met de markt en kunnen daarom onze externe vermogensbeheerders beoordelen. Een kleiner deel besteden we uit aan externe vermogensbeheerders. Het pensioenfondsbestuur is pragmatisch ingesteld en streeft naar een ‘lean en mean’ organisatie. Is uitbesteden goedkoper of is er elders meer expertise, dan besteden we uit.
Waar ligt voor jou de uitdaging?
We zijn een groeiend pensioenfonds en hebben steeds meer vermogen. Als we aan onze toekomstige verplichtingen kunnen blijven voldoen, voegen we misschien in de toekomst nieuwe beleggingscategorieën toe aan de return portefeuille. De grootste uitdaging blijft het nemen van de juiste beslissingen op het juiste moment. Mijn ambitie is evenwichtige portefeuilles samenstellen met een goed rendement tegen aanvaardbare risico’s. Om mee te groeien met de pensioenfondsen zelf.
Wat is het verschil tussen particulier en collectief beleggen?
Het grootste voordeel van collectief beleggen door een CDC Pensioenfonds is het schaalvoordeel. Risico’s deel je en deze kunnen beter gespreid worden. Als particulier heb je geen toegang tot alle beleggingscategorieën en kun je minder goed spreiden. Je kunt individueel misschien hetzelfde rendement behalen, maar tegen hogere kosten en met meer risico.
Beleggen jullie maatschappelijk verantwoord?
Allereerst voldoen we aan de wettelijke uitsluitingenlijst. Verder werken we op een hele pragmatische manier. We maken altijd de afweging tussen maatschappelijk verantwoord enerzijds en kosten, risico’s en opbrengsten anderzijds. We verwachten dat maatschappelijk betrokken bedrijven, die rekening houden met de aarde en de mensen beter gewaardeerd en beloond worden. We hebben een duurzaamheidsbeleid opgesteld. Ondernemingen, fondsen of landen die niet aan de gestelde minimumeisen voldoen, worden uitgesloten. Beleggen in duurzame fondsen of ondernemingen is geen doel op zich.
Hoe bevalt je werk?
Ik werk al twintig jaar de pensioenfondsenwereld. Bij MN Services heb ik het vak geleerd. 2,5 jaar zit ik nu bij de CDC Pensioenfondsen. De organisatie is overzichtelijk. Je hebt goed zicht op wat er gebeurt binnen het pensioenfonds en op de markten. Je ziet de interactie, kunt zowel de breedte als de diepte in. Ik studeerde economie. In mijn studententijd belegde ik ook regelmatig. Die hobby werd werk.
Hoe typeer je jezelf?
Als pragmatisch en nuchter. Je moet objectief naar de markt kunnen kijken. Door de mooie verhalen, fantastische ideeën en gouden bergen prikken. Kritisch analyseren en beoordelen, daar ligt mijn kracht. We willen verantwoording afleggen en vertrouwen creëren in wat wij doen in het belang van de deelnemers. Transparant en vooral online met publicaties en kwartaalberichten. Collega’s, want dat zijn we, mogen me ook persoonlijk vragen stellen. Ik houd van mijn vak en praat er graag over!
Delen via: