Een positief gesprek met André Hollenkamp
14-12-2022
We hebben goed nieuws in januari
“Eigenlijk wordt dit wel een positief gesprek,’ lacht Andre, terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. De regeling is dan wel gestopt en de nieuwe opbouw is overgegaan naar BeFrank, we hebben goed nieuws over de verhoging van de pensioenen in januari.”
“Indexatie over wat al opgebouwd is mag als de financiële buffers van het fonds groot genoeg zijn. We zijn daar aan wettelijke regels gebonden. Bij een dekkingsgraad vanaf 110% mag dat gedeeltelijk. Wij zitten relatief goed met een beleidsdekkingsgraad per eind september van 122%. Relatief omdat je pas volledig mag verhogen bij een dekkingsgraad vanaf 144%. Eind december nemen we een beslissing. Het ziet er wel gunstig uit, hoewel we dus niet volledig kunnen indexeren. Begin januari communiceren we hier verder over.”
Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
“Het was voor ons een intensief jaar met veel overleg vanwege het aflopen van de pensioenovereenkomst. Voor de zomer namen de sociale partners (werkgever en vakbonden) het besluit om de pensioenopbouw vanaf 1 oktober 2022 niet meer bij NN CDC Pensioenfonds onder te brengen. Natuurlijk vinden we dat jammer. Maar nieuwe vraagstukken komen alweer op ons af. We passen de administratie op de nieuwe situatie aan. We steken extra tijd in klantbediening aan het loket en communicatie. En natuurlijk beraden we ons op de toekomst. Het komend jaar gaan wij verkennen hoe die er uit kan gaan zien.”
Je bouwt zelf pensioen op in een CDC-regeling. Wat houdt jou bezig en wat neem je daarvan mee naar de bestuurstafel?
“Ja, ik ben al in 2002 bij ING komen werken en heb dus een groot deel in het oude fonds zitten en een deel in het nieuwe. Ik interesseer me er echt voor en dat was ook de reden om in 2013 bestuurder te worden van NN CDC en van ING CDC Pensioenfonds. Het is een heel ander vakgebied dan mijn dagelijkse werk. Met andere modellen en andere ‘drivers’. Ik vond het interessant om hierin nieuwe kennis op te doen en mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Ik had door mijn werk al veel productkennis en was gericht op risicobeheer. Dat kan ik hier gebruiken.
Natuurlijk kijk ik ook naar mijn eigen pensioen. Ik ben onlangs 58 geworden en heb 2 jaar geleden een ander huis gekocht. En ik denk nog niet aan stoppen, omdat ik m’n werk leuk vind, maar ik weet wel hoe ik ervoor sta. Dat is ook mijn oproep aan anderen. De factor tijd is belangrijk in pensioen. Hoe eerder je weet hoe jouw financiële situatie is, hoe beter. Dan heb je meer tijd om iets te doen mocht dat nodig zijn.”
Wat speelt er op de werkvloer?
“We hebben in het najaar een klanttevredenheidsonderzoek gedaan, waaraan relatief veel collega’s hebben meegedaan. Daaruit bleek wat ontevredenheid over ons besluit om niet mee te werken aan waardeoverdrachten naar BeFrank, terwijl men nog in dienst is. En dat begrijp ik, omdat het natuurlijk makkelijk is om alles op één plek te hebben. Ik zou hierover graag willen zeggen dat het vanwege onze wettelijk vereiste, evenwichtige belangenbehartiging niet anders kan. Dat is een hele mond vol, maar we kunnen dus gewoonweg niet anders. Het is onze taak om goed voor het collectief te zorgen, dus voor alle deelnemers. Een waardeoverdracht zou ten koste gaan van onze financiële situatie en dat is voor iedereen onwenselijk. We zouden waarschijnlijk ook nul op request krijgen van de toezichthouder.
Verder waren we trouwens enthousiast over de overige uitkomsten van het onderzoek. 9 van de 10 collega’s weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn en bijna 9 van de 10 kent het toekomstige pensioeninkomen. Dat is goed, want pensioenbewustzijn is één van onze doelstellingen. En de helft spaart bij, dus ik denk dat onze boodschap goed geland is. Maar we blijven collega’s oproepen om in beweging te komen.”
Delen via: