Anna Timmermans - bestuurslid NN CDC Pensioenfonds
14-11-2019
In gesprek met Anna Timmermans, sinds april bestuurder van NN CDC Pensioenfonds. Binnen het bestuur heeft Anna pensioen, communicatie en governance als aandachtsgebieden. 16 jaar geleden begon ze als management trainee bij ING Group. Ze stapte 1 jaar later onbevangen in het pensioendomein. Werkte voor Nationale-Nederlanden, stapte over naar ING Investment Management (nu NNIP) en deed meer en meer, ook internationaal, ervaring op in pensioenen en beleggingen. Na een korte uitstap naar Deloitte is ze sinds 2015 weer in dienst van NN en verantwoordelijk voor het collectieve pensioendomein binnen NN Pensioen Services.
Welke ervaring neem je mee in het bestuur van NN CDC Pensioenfonds?
Ik ben al vroeg in mijn loopbaan in aanraking gekomen met pensioen en ik bleek het een interessant vakgebied te vinden. In de afgelopen 16 jaar ben ik vanuit uiteenlopende invalshoeken met pensioen bezig geweest. Vanuit commercie, productmanagement, beleggingen en nu vanuit operations, de plek waar de feitelijke pensioenuitvoering plaatsvindt. Al die ervaring en kennis helpt me bij mijn rol als bestuurder.
Als pensioenfonds kun je niet alles zelf, maar je blijft wel eindverantwoordelijk voor een degelijke uitvoering.
Waar maak jij je hard voor in het bestuur?
We hebben een pensioenregeling, een belangrijke arbeidsvoorwaarde bij NN. Medewerkers van ons bedrijf weten meer dan gemiddeld van pensioen vanuit hun dagelijks werk en toch blijft het belangrijk om het pensioenbewustzijn van medewerkers te verhogen. De werkgever heeft bewust gekozen voor een CDC-pensioenregeling. Daaraan zijn risico’s verbonden en de verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de deelnemers. Op een aantal risico’s heb je invloed, maar op externe factoren niet. Denk aan de marktrente, veranderende wetgeving en aanpassingen in het Nederlandse pensioenstelsel die op stapel staan. Die kunnen leiden tot onzekerheid. Hoe waardevast is ons pensioen nu eigenlijk?
Ook als pensioenfonds kunnen wij die externe factoren niet sturen. Wat wij wel kunnen en moeten, is inzicht geven in verwacht pensioeninkomen, in de impact van gebeurtenissen op jouw pensioen en je bewust maken van mogelijke risico’s op een pensioentekort. Zodat jij het begrijpt, die verantwoordelijkheid kunt nemen en als je dat nodig vindt zelf iets kunt doen voor je pensioen. Daarvoor is eerlijke en duidelijke communicatie nodig.
Al vul ik de werkgeverszetel in het bestuur, ik ben ook gewoon deelnemer aan de regeling van NN CDC Pensioenfonds.
Waarom stapte je in het bestuur?
Ik rolde per toeval in de pensioenwereld. Wat mij nu zo aanspreekt is de complexiteit ervan en de uitdaging die te ontrafelen tot iets begrijpelijks. Ik geloof dat iedereen pensioen kan begrijpen als we het dichterbij kunnen halen en persoonlijk kunnen maken. Wat is de impact van risico’s en levensgebeurtenissen in euro’s op jouw pensioensituatie? Een eyeopener is dat je bij een fulltime contract een dag in de week werkt voor je pensioen.
Wat voor mij de doorslag gaf om ‘ja’ te zeggen tegen het bestuur, is de maatschappelijke relevantie van pensioen. De pensioenkennis en ervaring die ik in mijn carrière heb opgedaan, kan ik in deze bestuursfunctie nog breder inzetten dan in mijn huidige baan. Ik kan me inzetten voor de deelnemers en verrijk mijn persoonlijke ontwikkeling.
Je kon meteen aan de slag met de implementatie van een nieuwe pensioenregeling…
De totstandkoming heb ik ervaren als een dynamisch en leerzaam proces waarin constructief is samengewerkt tussen de sociale partners en het pensioenfonds. NN CDC Pensioenfonds voert de pensioenregeling uit die door de sociale partners is vastgesteld. De contacten met de werkgever en vakorganisaties zijn goed en de collega’s op het bestuursbureau hebben keihard gewerkt om de nieuwe pensioenregeling te implementeren. Het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de communicatie over de nieuwe pensioenregeling. Deelnemers duidelijk te maken wat er verandert, waarom dat verandert en wat veranderingen betekenen voor hun pensioensituatie. Tegelijk hebben we te maken met onzekerheden. Wat doet de rente? Kunnen er toeslagen verleend worden, wat gebeurt er op nationaal niveau?
In hoeverre heeft NN CDC Pensioenfonds te maken met de lage marktrente?
De lage marktrente heeft ook impact op je pensioenopbouw bij NN CDC Pensioenfonds. Door de lage rente is de kostprijs van je pensioen gestegen. Elk jaar toetst het fonds per eind september of de vaste premie van 30% voldoende is voor de pensioenopbouw in het komend jaar. Dat is helaas voor 2020 niet het geval. Dat betekent dat jouw pensioenopbouw bij NN CDC Pensioenfonds in 2020 helaas met 17,20% wordt verlaagd. We noemen dit opbouwkorting. We hebben een video gemaakt met meer uitleg hierover, want ik kan me voorstellen dat collega’s dit beter willen begrijpen.
Wat is de invloed van beleggingen op pensioen?
Elk pensioenfonds belegt de premies om rendement te behalen. Rendement is belangrijk om later pensioen aan jou te kunnen uitkeren. Liefst een waardevast pensioen, waarmee jouw koopkracht op peil blijft als je stopt met werken. Daarvoor zijn toeslagen nodig. Of het pensioenfonds toeslag mag verlenen hangt af van de beleidsdekkingsgraad. Dat is de verhouding russen het aanwezige vermogen en de contante waarde van de pensioenverplichtingen, gemiddeld over de afgelopen 12 maanden. Het ijkpunt is elk jaar eind september. Dan wordt bepaald of er het lopende boekjaar wel of geen toeslag verleend wordt. Voor toeslagverlening moet de beleidsdekkingsgraad hoger dan 110% zijn.
Voor welke uitdagingen staat het pensioenfonds in 2020?
Zoals al gezegd is pensioen van veel factoren afhankelijk, waarop we ook als pensioenfondsbestuur geen directe invloed hebben. Wel vereisen deze factoren continu onze aandacht. De renteproblematiek zal uitdagend blijven in 2020, evenals het landelijke pensioenakkoord. Een heel andere uitdaging is de overstap van medewerkers van het voormalige Delta Lloyd naar onze pensioenregeling. Zij gaan vanaf 1 januari 2020 pensioen opbouwen in de pensioenregeling van NN CDC Pensioenfonds. Die transitie willen wij zorgvuldig laten verlopen.
Ik geloof dat iedereen pensioen kan begrijpen als we het dichterbij kunnen halen en persoonlijk kunnen maken.
Communicatie is een persoonlijk aandachtspunt van mij binnen het bestuur. Een digitaal deelnemersportaal met Pensioenplanner dat inspeelt op gebruikersbehoeften staat wat mij betreft centraal. Daarmee blijven we verbeterslagen maken. Wij willen er alles aan doen om pensioen zo begrijpelijk mogelijk te maken, zodat jij inzicht krijgt, je bewust bent van risico’s, de context kent, jouw verantwoordelijkheid kunt nemen en persoonlijke pensioenkeuzes kunt maken. Ik ben ook heel benieuwd naar meningen en ervaringen van jullie dus spreek me vooral aan op kantoor of via mail.
Waar vinden we jou als je niet aan het werk bent?
In de afgelopen maanden zijn we heel druk geweest met ons nieuwe huis en de verbouwing daarvan. Erg leuk om te doen en ook zelf te klussen. Om in vorm en fit te blijven ga ik graag naar de sportschool. Is er dan nog tijd over? Dan investeer ik die in een rijk sociaal leven!
Delen via: